FANDOM


500px-Merge sign.svg

Łączenie się społeczności jest jak łączenie się dróg na autostradzie: mniejsze społeczności dołączają do większych, a następnie rozwijają się razem.

Czasami zdarzają się sytuacje gdzie użytkownicy dwóch społeczności rozwijają ten sam lub podobny temat (a ich wkład prawdopodobnie się pokrywa) i mogą chcieć połączyć swoje społeczności. Może to popchnąć wysiłki użytkowników w jednym kierunku i sprawić, że społeczność odniesie większy sukces.

Proces „łączenia” społeczności

O ile sam pomysł połączenia sił jest zazwyczaj świetnym pomysłem aby zwiększyć szanse społeczności na sukces, to termin „łączenie” może być mylący, ponieważ nie ma na Fandomie przycisku który w jednej chwili sprawiłby że dwie społeczności staną się jedną. Jest tak z powodu technicznych ograniczeń silnika MediaWiki, niestandardowego sposobu konfiguracji tabeli bazy danych na Fandomie oraz faktu, że ów dwie społeczności mogą posiadać strony o tych samych nazwach jednak innej zawartości („konflikt”).

Przed podjęciem decyzji o połączeniu społeczności należy rozważyć także inne problemy, takie jak zgranie i żywotność społeczności.

Kiedy łączyć

Łączenie aktywnych społeczności

Najlepszym powodem aby połączyć społeczności jest zdanie sobie sprawy, że aktywne społeczności mogłyby pracować w bardziej zorganizowany sposób, a także przyciągać większą ilość czytelników i edytorów, gdyby były połączone. W takim przypadku obie społeczności powinny dokładnie przedyskutować połączenie, aby osiągnąć konsensus, ogłaszając przy tym dyskusję na obu wiki tak, aby każdy zainteresowany miał szansę podzielić się swoimi pomysłami.

Gdy konsensus w sprawie łączenia zostanie osiągnięty, użytkownicy mogą rozpocząć przenoszenie zawartości zgodnie z opisem poniżej lub skontaktować się z personelem albo helperami aby uzyskać pomoc techniczną. Kontaktując się z nimi pamiętaj aby podać link do dyskusji, w innym wypadku będą oni musieli o niego poprosić by upewnić się że połączenie jest decyzją społeczności, a nie zachcianką jednego użytkownika.

Łączenie nieaktywnych społeczności

Personel Fandomu zazwyczaj woli zostawiać porzucone społeczności do adopcji przez innych użytkowników. Nieaktywne społeczności w żaden sposób nie krzywdzą aktywnych projektów, a zasoby potrzebne do utrzymywania i ochrony społeczności przed spamem są dostępne.

Jednak najbardziej prawdopodobnym powodem braku aktywności jest zbyt wąska tematyka, która może przyciągać zbyt mało osób. W takim przypadku, czasami dobrym wyjściem jest przeniesienie zawartości i przekierowanie adresu URL na bardziej ogólną społeczność dzielącą ten temat i posiadającą aktywnych użytkowników.

Informacje i podejście

Najpierw sprawdź czy społeczność jest nowa. Jeżeli miała jedynie miesiąc lub dwa na rozwój i przyciągnięcie użytkowników, Fandom prawdopodobnie nie będzie skłonny aby ją połączyć.

Następnie sprawdź czy są tam aktywni edytorzy. Odwiedź stronę Specjalna:Ostatnie zmiany, a następnie użyj linków „w ciągu ostatnich 1 • 3 • 7 • 14 • 30 dni” aby zajrzeć głębiej w historię edycji w tej społeczności. Sprawdź stronę Specjalna:Użytkownicy aby zobaczyć ostatnio aktywnych użytkowników i/lub administratorów. Na małych społecznościach zazwyczaj założyciel jest jedyną osobą posiadającą zarówno uprawnienia biurokraty jak i administratora. Spróbuj skontaktować się z nim używając jego tablicy wiadomości lub dyskusji użytkownika.

Jeżeli na wiki są aktywni użytkownicy, spróbuj uprzejmie porozmawiać z nimi o połączeniu. Zaoferuj przyjazne zaproszenie do edytowania w bardziej aktywnej społeczności i daj im znać, że istnieje możliwość przeniesienia artykułów i połączenia projektów tak, że wszyscy odnieśliby na tym korzyść. Rozmawiając na temat pracy społeczności, zawsze zachowuj się dyplomatycznie: mówienie ludziom że ich projekt jest gorszy lub niepotrzebny raczej nie pomoże ci zachęcić ich do dołączenia do twojej społeczności, a bardziej prawdopodobnie zniechęci ich do całego Fandomu.

Jak łączyć

Przenoszenie zawartości

Jeżeli zawarto konsensus pomiędzy obiema społecznościami, w jednej z nich nie ma żadnych aktywnych edytorów na przestrzeni wielu miesięcy , administrator wyraził zgodę lub jest nieaktywny, możesz rozpocząć przenoszenie zawartości. Ponieważ dane użytkowników na wszystkich wiki w obrębie Fandomu są takie same, jeżeli na wiki jest niewiele artykułów to ich przenoszenie może zostać wykonane ręcznie i nie zajmie wiele czasu.

Możesz przenieść artykuły z wiki która zostanie przekierowana na docelową używając poniższej metody:

  • Użyj strony Specjalna:Eksport na wiki która zostanie zamknięta i przekierowana aby wygenerować plik XML zawierający strony i dane o ich autorach oraz historii.
  • Użyj strony Specjalna:Import na docelowej wiki aby zaimportować wygenerowany plik XML (wymaga to uprawnień administratora).

Zobacz stronę Pomoc:Eksportowanie stron aby dowiedzieć się jak krok po kroku przeprowadzić ten proces. Po zaimportowaniu upewnij się że naprawiłeś wszelkie zepsute linki do plików, szablonów lub przekierować. Strona Specjalna:Strony specjalne zawiera listę raportów konserwacyjnych które należy sprawdzić po połaczeniu.

Jeżeli artykułów jest dużo lub potrzebujesz dodatkowej pomocy technicznej (takiej jak importowanie stron z różnych przestrzeni nazw), prosimy abyś najpierw skontaktował się z personelem lub helperami.

Kontakt z Fandomem

Poinformuj personel lub helperów fandomu ze społeczność może zostać zamknięta. Możesz to zrobić zostawiając wiadomość na stronie Specjalna:Kontakt lub tablicy wiadomości jednego z helperów która powinna zawierać następujące informacje:

  • prośbę o połączenie
  • potwierdzenie że społeczność zgadza się na połączenie z linkami do dyskusji znajdującej się na wiki lub potwiedzenie że nie ma tam żadnych aktywnych edytorów a ty próbowałeś skontaktować się z założycielem.
  • linki do społeczności, która ma być zamknięta wraz z linkiem do społeczności docelowej, jasno przy tym zaznaczając która ma zostać zamknięta.
  • potwierdzenie że cała zawartość została przeniesiona z mniejszej społeczności do tej, która ma pozostać otwarta.

Uprawniony reprezentant Fandomu może wówczas zamknąć nieaktywny projekt i przekierować jego adres WWW do społeczności docelowe. Wiki będą teraz posiadały jedną nazwę oraz domenę (dowolny przekierowywane adres może stać się głównym adresem połączonych społeczności gdy zadecydują tak użytkownicy).

Zobacz także

Treści społeczności są dostępne na podstawie licencji CC-BY-SA , o ile nie zaznaczono inaczej.